PokerPoker Blogger

Στρατηγική και κανόνες pre-flop στο Texas Hold'em

PokerPoker Blogger
Στρατηγική και κανόνες pre-flop στο Texas Hold'em
Straight-flush.jpg

Τα κλειστά φύλλα που λαμβάνει ο κάθε παίκτης στην αρχή κάθε χεριού Texas Holdem είναι τα μόνα που θα διακρίνουν το χέρι του από αυτό των αντιπάλων του στο τέλος του χεριού, αν αυτό φτάσει στο άνοιγμα φύλλων (showdown). Σύμφωνα με τους κανόνες του texas holdem, το χέρι του κάθε παίκτη συμπληρώνεται από τουλάχιστον 3 φύλλα στο board, επομένως τα 2 κρυφά φύλλα δεν καθορίζουν τελείως την ισχύ του χεριού, αλλά οι pre-flop αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές. Αυτό είναι το σημείο που δυσκολεύει τους πιο αδύναμους παίκτες.

Η προσέγγιση του ABC poker

Παλιότερα, η στρατηγική που πρότειναν αρκετά από τα πιο γνωστά βιβλία στρατηγικής από διεθνείς επαγγελματίες παίκτες ήταν να παίζονται μόνο ορισμένα από τα πιο δυνατά χέρια και να αποφεύγουν τα μεγάλα ποτ με τα υπόλοιπα πιθανά χέρια. Στους αρχάριους παίκτες προτείνονταν μάλιστα να διατηρούν μια λίστα με τα 10 καλύτερα χέρια στο Hold'em (όλα τα ζευγάρια από 7-7 μέχρι Α-Α, με την προσθήκη των Α-Κ και Α-Q). Παίζοντας δυνατά αυτά τα χέρια pre-flop ήταν δύσκολο να γίνουν σημαντικά λάθη, ακόμη και από τους πιο αρχάριους παίκτες.

Το μόνο πρόβλημα με το συγκεκριμένο σκεπτικό είναι ότι το πόκερ έχει αλλάξει πολύ από τότε! Το επιθετικό παιχνίδι pre-flop έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη τακτική από παλιότερα, επομένως η πιθανότητα και συχνότητα που μπορείς να βλέπεις "φτηνά" flop έχει μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστεί η "σφιχτή" τακτική σου από τους αντίπαλους στο τραπέζι και η πιθανότητα να πληρωθείς καλά όταν σου έρθει ο ισχυρός συνδυασμός είναι πολύ μικρή. Τέλος, οι πιο έμπειροι παίκτες θα ανιχνεύσουν εύκολα την απροθυμία σου να εμπλακείς σε μεγάλα ποτ με "κακό" χέρι pre-flop και θα σε πιέσουν για να πας πάσο.

Αλλάζοντας ταχύτητες

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας αρχάριος παίκτης για να παίξει με μια σχετική "ασφάλεια", χωρίς παράλληλα να γίνεται το παιχνίδι του εύκολα αντιληπτό; Αναγκαστικά θα πρέπει να παίζει περισσότερα αρχικά φύλλα από τα λίγα ισχυρά. Αν το ποντάρισμα pre-flop δεν είναι πολύ μεγάλο και η θέση σου το επιτρέπει, μπορείς να κάνεις call με οποιοδήποτε ζευγάρι στο χέρι σου ελπίζοντας να σταθείς τυχερός και να πετύχεις σετ. Επίσης τα suited connectors (δύο φύλλα ίδιου χρώματος που μπορούν επίσης να συνδυαστούν για κέντα) ορισμένες φορές μπορούν να δώσουν σημαντικά κέρδη. Οι παραπάνω συνδυασμοί φύλλων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας στα αρχικά στάδια των τουρνουά και στα παιχνίδια μετρητών όπου οι κάβες των παικτών είναι μεγάλες σε σχέση με τα blinds. Αντίθετα, σε καταστάσεις short-stacked, οι παραπάνω συνδυασμοί ίσως δεν αξίζει να παίζονται, τουλάχιστον όχι με call (στην περίπτωση των τουρνουά σε προχωρημένο στάδιο γενικά ενδείκνυνται το πάσο και η ρελάνς και η αποφυγή του call).

Στρατηγική, επιθετικότητα και ψυχολογία των αντιπάλων

Πέρα από τα φύλλα, σημαντικά όπλα στο πόκερ αποτελούν η επιθετικότητα και η ικανότητα να ψυχολογείς τους αντιπάλους σου. Σαν γενικό κανόνα, θα πρέπει να κάνεις ρελάνς συχνότερα από ότι κάνεις call. Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάποιον ιδιαίτερα επιθετικό παίκτη, που κατά συρροή κάνει ρελάνς pre-flop, δοκίμασε να του κάνεις re-raise από θέση. Αν έχεις ψυχολογήσει σωστά τον αντίπαλο και εσύ έχεις εμφανίσει αμυντικό παιχνίδι, τότε αυτό μπορεί να πετύχει με δύο οποιαδήποτε φύλλα. Φυσικά, καλύτερα ακόμη είναι να έχεις χέρι με καλές προοπτικές, για την περίπτωση που έκανες λάθος στην εκτίμηση σου.

Το να παίζεις μικτή pre-flop στρατηγική στα σημερινά, επιθετικά παιχνίδια είναι απαραίτητο. Όμως πάντα πρέπει να χαράζεις τη στρατηγική σου και να λαμβάνεις τις αποφάσεις σου σε συνδυασμό με το προφίλ των αντιπάλων σου στο τραπέζι. Ξεκίνα παρακολουθώντας το παιχνίδι των δύο παικτών στα αριστερά σου (τα blind των οποίων θα έχεις σαν στόχο) και τους δύο παίκτες στα δεξιά σου (οι οποίοι έχουν τα δικά σου blind σαν στόχο). Μόλις έχεις δημιουργήσει το προφίλ των 4 αυτών παικτών, προχώρησε και στους υπόλοιπους για να συμπληρώσεις το προφίλ όλων των αντιπάλων στο τραπέζι. Έχοντας ως δεδομένα τα προφίλ των παικτών που αντιμετωπίζεις, μπορείς να χαράξεις τη μικτή pre-flop στρατηγική σου στο τραπέζι και να λαμβάνεις τολμηρές αποφάσεις.