PokerPoker Blogger

Tilt στο poker

PokerPoker Blogger
Tilt στο poker
poker-tilt.jpg

Το tilt είναι η κατάρα του κάθε παίκτη πόκερ. Θα συμβεί σε όλους κάποια στιγμή, αλλά ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσεις θα καθορίσει το αν θα χάσεις ή όχι ολόκληρο το κεφάλαιο του λογαριασμού σου σε μία μανιασμένη και κυριευμένη από οργή παρτίδα. Για τους λιγότερο έμπειρους παίκτες, τα tilt μπορούν να αποβούν καταστροφικά. Πρόκειται για τον όρο που περιγράφει την κατάσταση, όπου τα συναισθήματα σου σε ξεπερνούν και ο συνήθης λογικός εαυτός σου μεταμορφώνεται σε έναν τρελό μανιακό, που παρασύρεται κυνηγώντας άπιαστα φύλλα και πετάει τις μάρκες του στο ποτ χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Οι παίκτες που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους είναι κακοί παίκτες.

Ο παράγοντας τύχη

Το πόκερ είναι γενικά ένα παιχνίδι ικανοτήτων. Εξαρτάται όμως και από την τύχη, όταν βλέπουμε μόνο ένα μικρό δείγμα παρτίδων. Είναι σίγουρα δύσκολο να παραμείνεις ήρεμος και λογικός όταν οι Άσσοι σου στο Texas Holdem χάσουν 3 συνεχόμενες φορές, με τις μάρκες να μπαίνουν όλες στο ποτ πριν το flop. Επίσης είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου αν χάσεις 2-3 φορές συνεχόμενα στο river, έχοντας 95% πιθανότητες νίκης. Ακόμα χειρότερα, η κακοτυχία αυτή μπορεί να κρατήσει μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες! Δεν είναι όμως τυχαίο ότι οι καλύτεροι παίκτες στο πόκερ φαίνονται να είναι αναίσθητοι (ή τουλάχιστον δεν αποκαλύπτουν τα συναισθήματα τους) την ώρα που παίζουν. Υπάρχουν τρόποι να μην σε πάρει το tilt από κάτω και να σώσεις τις μάρκες σου.

Διακύμανση

Ο απλούστερος τρόπος αποφυγής του tilt είναι να συνειδητοποιήσεις ότι το πόκερ έχει διακυμάνσεις. Αν αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο παιχνίδι σου, στο τέλος θα διαπιστώσεις ότι τελικά οι πιθανότητες σε βάθος χρόνου επαληθεύονται. Θυμήσου ότι όσες ήττες από ατυχία και να υποστείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εμπειρία σου για να αξιολογήσεις τους αντιπάλους σου, εν όψει των επόμενων παρτίδων. Φυσικά, αν η ατυχία σου συμβεί στο bubble του πιο σημαντικού τουρνουά της ζωής σου, θα χρειαστείς ατσάλινα νεύρα για να μην χάσεις την ψυχραιμία σου. Στα παιχνίδια μετρητών πάντως, η διακύμανση παίζει μικρότερο ρόλο και αυτό βοηθάει τον καλύτερο παίκτη να αποφεύγει το tilt και να κερδίζει. Μία χρήσιμη συμβουλή πάντως μετά από ένα bad beat είναι να μην προσπαθείς απελπισμένα να ρεφάρεις τις χαμένες μάρκες και ποτέ να μην ανοίγεσαι πέρα από το σημείο που αισθάνεσαι άνετα.

Ψυχική διάθεση

Για να παίξεις πόκερ σωστά και για να αποδώσεις το καλύτερο παιχνίδι σου θα πρέπει να είσαι στην κατάλληλη ψυχική κατάσταση. Αν μόλις έχεις καυγαδίσει με ένα αγαπημένο πρόσωπο καλύτερα να μείνεις μακριά από τα τραπέζια. Αν αισθάνεσαι κούραση και νεύρα ισχύει το ίδιο. Ακόμα και αν βρίσκεσαι στη μέση ενός τουρνουά, αν αισθανθείς να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, καλύτερα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα. Έστω και μια βόλτα έξω στο τετράγωνο μπορεί να είναι αρκετή για να ηρεμήσεις. Το μόνο που έχεις να χάσεις είναι μερικούς γύρους, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι έτσι τελικά θα γλιτώσεις πολύ περισσότερες μάρκες.

Αναγνωρίζοντας το tilt των αντιπάλων

Με τον ίδιο τρόπο, εφόσον μπορείς να καταλάβεις τα συμπτώματα του tilt στον εαυτό σου και να είσαι σε θέση να αντιδράσεις ανάλογα, μπορείς επίσης να αντιληφθείς πότε οι αντίπαλοι σου βρίσκονται σε κατάσταση tilt. Η αδυναμία τους αυτή σου προσφέρει μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλεύεσαι πάντα. Ψάξε για παίκτες που κάνουν σπασμωδικές ενέργειες, αφού έχασαν ένα μεγάλο ποτ. Επίσης αναζήτησε παίκτες που ξεθυμαίνουν στο chat. Αν δεις κάποιον να γράφει βωμολοχίες, τότε είναι δεδομένο ότι έχει χάσει την απόλυτη συγκέντρωση του από το παιχνίδι και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να τον βάλεις στόχο και να πάρεις τις μάρκες του. Πάντα με προσοχή βέβαια. Διάλεξε τα θύματα σου ένα - ένα τη φορά και η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις αυτό είναι τη στιγμή που οι άλλοι θα νομίζουν ότι έχεις χάσει τη δική σου ψυχραιμία.